tussenlijn
reiziger - journalist - schrijver


 Strand

Vertrek uit Accra

Van Bui naar Bobo Dioulasso

Bobo Dioulasso

Van Bobo Dioulasso naar Bamako

Bamako

Van Bamako naar Kayes

Van Kayes naar Saint Louis

Saint Louis

Van Saint Louis naar Nouâdhibou

De Westelijke Sahara

Aankomst in Casablanca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Saint Louis

Laatste aanlegplaats voor de woestijn

De omroeper voor het gebed wordt onderbroken door het geblaat van een geit. Tussen het water en de huizen aan de noordzijde van het eiland kan zij haar weg niet meer vinden. De Senegal rivier stroomt in kleine golfjes langs het eiland richting de Atlantische oceaan. Achter het reepje land, dat de rivier van de oceaan scheidt, kleurt de lucht van roze naar het blauwgrijs van de avond. De wind wakkert aan. Het is koud aan de westkust van Afrika.

Toen we de brug naar het eiland in de rivier overstaken waaide plotseling een zoute zeelucht ons tegemoet. De ijzeren brug is meer dan een eeuw geleden ontworpen door ingenieur Eifel. Het historische centrum van Saint Louis ademt in alles Frankrijk uit; of beter France Afrique.

Saint Louis aan de monding van de Senegal rivier was de eerste plaats in Afrika onder de Sahara waar de Portugezen in de vijftiende eeuw aan wal kwamen. In1559 stichtten de Fransen de stad op het strategische eiland in de rivier en tot in de twintigste eeuw bleef Saint Louis de hoofdstad van Frans Afrika.

Het eiland is anderhalve kilometer lang en is perfect opgedeeld in rechte straten. Ongeveer zes straten in de lengte en ontelbaar veel zanderige zijstraatjes. Vrijwel overal staan oude koloniale gebouwen. Het eiland is uitgeroepen tot historisch erfgoed. Europa is even heel dichtbij.

Aan de overkant van de rivier begint aan het strand Mauritanie. Daar begint ook de woestijn. Deze immense watermassa is tot Agadir in Marokko de laatste rivier die de oceaan in stroomt. Het stikt dan ook van de vogels uit Europa die hier overwinteren.

Inplaats van toeristische plekken gaan we direct naar een gebied dat bestaat uit talloze werkplaatsjes. Een man begint driftig aan de deuxchevaux te sleutelen. Hij wordt geholpen door een boomlange lasser. Als alles hersteld is –veerpot vervangen, wiel vastgezet en chassis gelast- worden we uitgenodigd om uit een grote pan mee te eten.

De auto is onder handen genomen door enkele ware professoren in de eenden reparatie. Hij is weer helemaal klaar om de lange tocht door de woestijn te aanvaarden. Zoals velen voor ons is Saint Louis de laatste aanlegplaats richting Europa.

 

Senegal

 

 

Africa Vegetatie